pátek 5. června 2015

Dortíky s autama


Malý synovec měl nedávno svátek. Je poslední dobou trochu ujetý na cupcakes, tak jsem mu jednu sadu s autama musela udělat. :-)



cupcakes s autama

Cupcaky byly uvnitř čokoládové, navrch jsem použila fondán a mezi cupcakem a fondánem byla ještě lehká vrstva ganache. A vzhledem k tomu, že jsem dostala požadavek na recept (původní je z knihy Sladká kuchařka od Cupcake Jemmy), přikládám i ten (pozor je na 24 cupcaků, tak pokud jich chcete jen 12, podělte vše dvěma). Ganache je potřeba připravit den předem, aby před použitím ztuhnul.



Recept:
na 24 cupcaků

Ingredience:

Na ganache:
100 ml smetany (cca 30%)
100 g hořké čokolády 

Na cupcakes:
150 g hořké čokolády
350 g hladké mouky
60 g kakaa
370 g krupicového cukru
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
3 velká vejce
240 ml kávy (vychladlé) - můžete použít jakoukoliv kávu dle vaší chuti, pokud byste chtěli použít instantní, tak ideální množství je 1 lžíce kafe na 240 ml vody
240 ml podmáslí
420 ml oleje (používám slunečnicový)

Na ozdobení:
Fondán či marcipán - můžeme si koupit barvený, či si obarvit bílý, množství záleží na tom, jak chceme cupcaky zdobit.

Postup:

Ganache:
Ganache je potřeba připravit den předem, aby vychladnul a ztuhnul.
Čokoládu nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Smetanu v hrnci přivedeme téměř k varu. Stačí, když se po stranách hrnce začnou tvořit bublinky. Nalijeme ji na čokoládu a necháme minutu, dvě stát. Následně mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a ganache je úplně hladký.
Ganache hned přikryjeme potravinářskou folií tak, že ji nalepíme přímo na ganache. Tím zamezíme vytvoření škraloupu. Necháme v pokojové teplotě stát do druhého dne.

Cupcakes:
Předehřejeme i troubu na 160°C a vyložíme formy na cupcaky papírovými košíčky.
Čokoládu nakrájíme na velmi malé kousky a nasypeme ji do mísy. K ní prosejeme všechny sypké ingredience. Zamícháme tak, aby směs měla jednotnou barvu. V druhé misce smícháme tekuté přísady. Pozor, aby kafe nebylo horké, mohlo by nám uvařit vajíčka :-). K suché směsi přilejeme mokrou a smícháme tak, aby vzniklo úplně hladké relativně tekuté těsto. Těsto nalejeme do připravených formiček, každou naplníme cca do 2/3. Dáme péct na 20 - 25 minut. Po upečení otestujeme párátkem, které musí být po vytažení z cupcaku úplně čisté.
Necháme cupcaky 5 minut stát ještě na plechu, pak je přesuneme na rošt a necháme úplně vychladnout.

Kompletace:
Cupcaky pomažeme ganachem. Ganache se snažíme co nejvíce uhladit, jaký tvar bude mít ganache, takový už budou mít výsledné cupcaky. Dáme do lednice ztuhnout a pak můžeme ještě dohladit horkým nožem (nůž nahřejeme v horké vodě a před uhlazováním ganache vodu otřeme do ubrousku).
Fondan si rozválíme na tenký plát, vykrájíme z něj adekvátně velká kolečka a pokryjeme cupcaky. Následně ozdobíme podle fantazie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...