sobota 5. července 2014

The Daring Bakers' Challenge - Skořicoví šneci

Změnila jsem práci, už nepeču pondělní snídaně. Hurá, nemusím každý víkend vymýšlet, co a kdy upéct, nemusím pečení uzpůsobovat víkendový program, krása... No dobře, pravda je, že mi to celkem chybí a hledám jakoukoliv jinou příležitost k pečení. A tak se stalo, že jsem se po strašně dlouhý době zas vrhla na pekařskou výzvu.

Skořicový šnek - cinnamon roll



This month the Daring Bakers kept our creativity rolling with cinnamon bun inspired treats. Shelley from C Mom Cook dared us to create our own dough and fill it with any filling we wanted to craft tasty rolled treats, cinnamon not required!

Skořicoví šneci. Moje oblíbené pečivo, které ale moc často nepeču. Klasická verze vyžaduje dost času a plánování, což mi normálně moc nejde. Tentokrát jsem se překonala a plánovala. Šneky jsem si připravila v sobotu večer, na poslední kynutí je dala do lednice, tak abych je ráno jen upekla a měla je k nedělní snídani. Paráda.

Zdrojem receptu je joyofbaking.com.

Recept:

Ingredience:

Těsto:
590 - 660 gramů hladké mouky (použijeme ve dvou dávkách - 300 g na začátku a zbytek podle toho, kolik bude potřeba)
7 gramů (2 lžičky) instantního droždí
240 ml mléka
75 gramů másla
66 gramů krupicového cukru
1/2 lžičky soli
3 velká vejce

Skořicová náplň:
160 gramů světlého muscovado cukru
35 gramů hladké mouky
1 lžíce mleté skořice
113 gramů másla

mléko na potření


Na polevu:
60 gramů moučkového cukru
1 - 2 lžíce mléka

Postup:
Smícháme 300 gramů mouky a droždí.

V hrnci ohřejeme mléko, máslo, cukr a sůl, jen aby se vše rozpustilo a směs zůstala vlažná. (Horká směs by zničila droždí a těsto by nám nevykynulo). Mléčnou směs postupně nalejeme k první části mouky (300 gramů) a smícháme. Postupně přidáme vejce (jedno po druhém) a mixujeme (přibližně 3 minuty).

Do směsi přidáváme mouku a už hněteme jen vařečkou. Přidáme cca dalších 300 gramů, a pak zbytek mouky už budeme dosypávat velmi opatrně, tak jak bude potřeba. Cílem je vláčné a nelepivé těsto. Poslední fázi jsem už dělala na válu rukama, lépe tak odhadnu, kolik mouky je potřeba přidat. Hněteme přibližně 3 - 5 minut. Těsto dáme do vymazané mísy a necháme kynout, aby se téměř zdvojnásobilo (1,5 až 2 hodiny).

Po vykynutí těsto lehce ztlačíme a necháme 10 minut odpočívat. Mezitím si připravíme náplň.

Na náplň si v míse smícháme muscovado cukr, mouku a skořici. Přidáme chladné máslo nakrájené na kousky a prsty vytvoříme drobenku.

Těsto vyválíme na čtverec o straně asi 30 cm. Rovnoměrně na těsto nasypeme náplň. Jeden kraj si necháme volný, tak abychom při rolování mohli těsto spojit. Tento kraj lehce potřeme, buď smetanou, nebo mlékem a z protilehlé strany začneme zamotávat roládu. Roládu motáme celkem volně, v případě, že bychom roládu hodně utáhli, střed šneků by nám pak v troubě vyběhl do výšky. Roládu rozkrájíme na 8 stejně velkých dílů a řezem dolu je rozložíme do vymazaného pekáče. Ideálně se vejdou do pekáčku velikosti 33x23 cm, výšku potřebujeme alespoň 5 cm. Pekáč zakryjeme folií nebo utěrkou a necháme znovu kynout cca 2 hodiny. V téhle fázi je možné dát šneky do lednice a nechat je pomalu kynout přes noc. Pokud je necháme kynout přes noc, je nutné je vyndat z lednice alespoň půl hodiny před pečením.

Po vykynutí potřeme mlékem či smetanou a dáme péct na 25 - 30 minut. Šneci zezlátnou a hotoví jsou v okamžiku, kdy na poklep zní dutě a párátko zasunuté do vnitřní části šneka zůstane čisté. Vyndáme z trouby a znovu potřeme mlékem či smetanou, necháme 5 minut chladnout a vyndáme z pekáčku.

Na závěr je možné šneky polít cukrovou polevou. Rozpustíme 60 gramů moučkového cukru a 1 - 2 lžíce mléka.

Podávat je můžeme ještě teplé nebo po vychladnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...