sobota 15. března 2014

Čokoládový cheesecake


Dort k tátovu svátku byl celkem jasná volba, musel to být cheesecake. Už jsem totiž dost dlouho poslouchala stížnosti, že bych taky jednou mohla udělat pořádný dort, myšleno cheesecake. Zvolila jsem čokoládovou verzi. 

čokoládový cheesecake


Při výběru jsem sáhla po osvědčeném zdroji receptů joyofbaking.com a nezklamal. Překvapivě chutná trochu jako čokoládová pěna, ale pořád je to cheesecake. A ganache je super tečka. Zkuste sami. Musím ale říct, že při volbě mezi klasickým cheesecakem a čokocheesecakem, bych volila ten klasický. Prostě cheesecake je cheesecake a čokoláda je čokoláda, aneb moudro dne na závěr :-).

Recept:
Ingredience:

Na spodní krustu:
150 g čokoládových sušenek
75 g rozpuštěného másla

Na náplň:
340 g hořké čokolády 
680 g krémového sýra (např. Philadelphie)
200 g krupicového cukru
3 vejce
1,5 lžičky vanilkového extraktu
220 g zakysané smetany

Na ganache: 
120 g hořké či mléčné čokolády (podle chuti)
80 ml šlehačky
lžíce másla

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Dortovou formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. 

Nejprve si rozpustíme čokoládu do náplně, tak aby nám během přípravy vychladla. Nalámeme ji na kousky a ve vodní lázni rozpustíme. Rozpuštěnou čokoládu necháme zatím chladnout.

Na krustu si rozdrobíme sušenky a spojíme je s rozpuštěným máslem. Směs nasypeme do dortové formy a pořádne upěchujeme na dno a po stranách. Dáme péct na cca 5 minut. Vyndáme z trouby a necháme chladnout.

Na náplň utřeme sýr do krémové konzistence, nasypeme k sýru cukr a mícháme, dokud se nespojí. Po jednom přidáváme vejce a vždy zamícháme, aby se směs spojila. Přilejeme vanilkový extrakt a vychladlou čokoládu. Zase zamícháme a na závěr přidáme zakysanou smetanu. Nalejeme do formy a uhladíme. Formu dáme na větší plech (směs může vytéct, tak ať nemáme úplně zadělanou troubu :-) ) a dáme do trouby.

Pečeme cca 50 - 60 minut. Cheesecake by měl být po stranách pevný, ale když formou zatřeseme, uprostřed by se měl trochu klepat. Vyndáme z trouby a hned nožem "okrojíme" od formy, při chladnutí se bude trochu zmenšovat, tak aby nepopraskal. Necháme vychladnout, dáme do lednice ideálně přes noc (ale aspoň na pár hodin).

Připravíme si ganache. Čokoládu rozlámeme na malé kousky a dáme do žáruvzdorné misky. Smetanu s máslem v hrnci přivedeme téměř k varu a čokoládu s ní zalejeme. Mícháme, dokud není všechna čokoláda úplně rozpuštěná a ganache krásně hladký. Necháme trochu vychladnout.

Ganache nalejeme na cheesecake a rozetřeme po celé ploše. Dáme do lednice ztuhnout (stačila mi tak hodina).

Vyndáme z formy, krájíme a jíme. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...