středa 15. ledna 2014

Karamelky

K výrobě karamel jsem se chystala hodně dlouho. Dokonce déle než k výrobě makronek a to už je co říct. Měla jsem pocit, že jejich příprava je strašlivě složitá a dlouhá. Poslední motivace byl vánoční dárek o výrobě bonbonů, a to už jsem prostě musela.

Karamely

No, teď už můžu říct, že jednoduchý to úplně není, ale zas tak strašný taky ne, a určitě to stojí za to. Za poslední dva týdny jsem dělala už dvoje a jen se po nich zaprášilo. :-)


Před samotným receptem tentokrát přijde několik upozornění:
  • U výroby karamel je potřeba dodržovat přesný postup a ingredience přidávat ve správném okamžiku. Takže si recept předem dobře přečtěte, připravte si všechny ingredience dopředu, ať je pak máte po ruce.
  • Budete potřebovat teploměr, který zvládne teploty přes 160°C.
  • Buďte opatrní, budete pracovat s velmi horkou tekutinou (určitě to není vhodné připravovat s dětma, ty případně přiberte až na balení).
  • Pro balení už jsem vyzkoušela 3 různé balící materiály. V knize doporučovaný svačinový papír se mi moc neosvědčil. Některé karamely z něj nešly úplně dobře vyndat. V druhé várce jsem tedy vyzkoušela pečící papír a celofán. Pečící papír funguje dobře, karamely se nelepí, ale nevypadá tak hezky. Celofán byl pro mě ideální kompromis - karamely šly vyndat a celkem dobře vypadá. 
  • Připravte se na to, že jich pak spoustu sníte. :-) 
Recept je na karamely v takové podzimní verzi s kořením, koření můžete vynechat a získáte klasické karamely. Nicméně s kořením byly fakt výborné.

Recept:
Ingredience:
1 vanilkový lusk
2 svitky skořice
6 hřebíčků (nahrubo nadrcených)
1 kulička nového koření (nahrubo nadrcená)
335 ml smetany ke šlehání
110 g másla (nakrájeného) - rozdělené na 60 a 50 g
300 g světlého kukuřičného sirupu
390 g krupicového cukru
1 lžička soli
1 lžička vanilkového extraktu

Postup:
Na začátku si připravte pekáček o velikosti 20x20 cm a vyložte ho, buď alobalem, který ještě potřete olejem, nebo pečícím papírem (ten se osvědčil mě).

Do kastrůlku dáme smetanu, do ní 60 g másla a koření (vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte dřeň a pak lusk i dřeň přidejte do smetany). Na mírném ohni přivedeme k varu. Odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme 30 minut stát, aby se všechny chuti prolnuly.

Po 30 minutách dáme do velkého hrnce (cca o objemu 3,6 l) kukuřičný sirup a cukr. Na středně silném ohni zahříváme a mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs nezačne vřít. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme 4 minut vařit (kondenzovaná pára nám smyje krystaly cukru ze stěn hrnce). Pokud bude potřeba, uzpůsobíme teplotu.

Po 4 minutách odklopíme a do hrnce vložíme teploměr. Zcela bez míchání zahřejeme na 160°C, opatrně přes sítko vlijeme smetanu. Pozor, může to hodně bublat a prskat. Znovu směs zahříváme. V této fázi směs častěji mícháme, aby se nám nepřipálila. Cílová teplota závisí na tom, jak měkké, nebo tvrdé karamely chceme. Pokud chceme měkké a žvýkací, necháme směs dosáhnout jen 121 °C. Naopak pro tvrdší karamely zahříváme až do teploty 124°C.

Hrnec hned po dosažení cílové teploty odstavíme a vmícháme zbylé máslo, sůl a vanilkový extrakt. Zamícháme a nalijeme do připravené formy.

Necháme při pokojové teplotě tuhnout alespoň 4 hodiny. Po ztuhnutí nožem rozkrájíme na kostičky a jednotlivě balíme. Počítejte, že balení zabere dost času. 

Prý vydrží cca 2 týdny. Nedokážu to potvrdit, u nás vydržely jen do druhého dne. :-)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...