čtvrtek 21. února 2013

Čokoládové cupcakes

Minulý víkend jsem napekla trochu víc čokoládových dortíků, než jsem chtěla. Plánovala jsem, že pro dvě příležitosti upeču dva druhy čokoládových cupcakes po klasických 12 kouscích. Prvních dvanáct vyšlo podle plánu, druhých už úplně ne. Malou chybičkou při propočtech (která se stává maximálně jednou za 10 let) se z 12 plánovaných cupcaků vyklubalo 48 upečených. No, stane se. :-) 

cokoladove cupcakescokoladove cupcakes

Sobotní dávka byly čokoládovo-banánové cupcaky s čokoládovým krémem. Ty už jsem před časem pekla (recept najdete u minulého příspěvku) a podle mě jakékoliv čokoládovo-banánové zákusky jsou záruka dobroty. Krém je ale hodně sladký, tak případně doporučuju dát cukru o něco míň.

cokoladove cupcakes

Druhá (ta trochu větší) byl nový recept (původně odsud) na čokoládové cupcaky (a ten je tady dole) s trochu lehčím krémem s Philadelphií (převzatý od Chez Lucie). Jak jsem jich ale měla spoustu, část jsem pokryla ganachem a marcipánem. Po upečení jsem si říkala, že je vůbec zdobit nebudu, ale nedalo mi to. Žádný zázrak to zdobení není, ale aspoň jsem se trochu potrénovala. :-)

cokoladove cupcakes

A na závěr malé porovnání. Ať zvolíte kterékoliv, neuděláte chybu. Do teď jsem měla ty čokoládovo-banánové na špičce čokoládových cupcaků, ale nově se před ně zařadily tyhlety. Jsou nadýchané a lehké. Kombinace s krémem z Philadelphie je velmi příjemná. Skoro všichni jsme se shodli, že tahle kombinace byla nejlepší (proti byli jen zarytí milovníci marcipánu, kterým prostě nejvíc chutná cokoliv, kde je hodně marcipánu :-) ).

Před rokem jsem pekla - Shortbread

Recept: 
(na 12 cupcaků :-))

Ingredience:
Na těsto:
40 g másla
95 g hladké mouky
45 ml slunečnicového oleje
30 g hořké čokolády
125 g krupicového cukru
60 ml vody
15 g kakaa
1 malé vejce
45 ml podmáslí
0,5 lžičky vanilkového extraktu
0,5 lžičky jedlé sody
špetka soli

Na krém:
110 g másla
125 g krémového sýra (Philadelphie nebo Buko)
4 lžíce moučkového cukru

Postup:

Cupcaky:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Vyložíme papírovýma košíčkama formu na 12 cupcaků.

Ve větším hrnci necháme rozpustit máslo, olej, čokoládu (nakrájenou na malé kousky) a vodu.

V misce smícháme mouku, cukr a prosáté kakao. Vytvoříme důlek uprostřed a na suchou směs nalejeme rozpuštěnou čokoládovou směs. Zamícháme. Přidáme vejce (při jeho přidávání stále mícháme, jinak z toho můžeme mít míchané vajíčko :-) ). Přimícháme podmáslí, vanilku, sodu a sůl.

Naplníme do forem cca do 2/3 a dáme péct na cca 20 minut. Vyzkoušíme párátkem a necháme 5 minut stát ve formě, pak přesuneme na rošt a necháme vychladnout úplně.

Krém:
Máslo šleháme několik minut, dokud není světlé a nadýchané. Přidáme sýr a cukr, zašleháme.

Dokončení:
Krém naneseme na dortíky libovolným způsobem - namažeme, nastříkáme, ... Ozdobíme a můžeme podávat.

čtvrtek 14. února 2013

Marshmallows


Marshmallows mám v merku už pěkně dlouho, ale na pondělní snídani jsou takový divný. Takže to chtělo nějakou jinou příležitost. Nedávno jsem marsmallows nadhodila v práci a během hovoru mě napadlo, že bych mohla kolegy trochu potrápit na Valentýna. Už několik dní v práci slyším, jak jsou z tohohle svátku "nadšení", takže trocha růžového žužu je v práci jistě velmi potěší. :-) Původně to mělo být překvapení, ale jsem slepičí prdelka a vykecala jsem to předem. ;-)

marshmallows

Původní recept je z joyofbaking.com. Na marshmallows se většinou používá kukuřičný sirup. Ten jsem ale neměla, takže jsem použila alternativu v podobě zlatého sirupu (dá se koupit u Marks & Spenceru). Výsledek je spíš žužu, než marshmallows (i když je v tom jen malý rozdíl). 

marshmallows

A ještě dvě varování předem. V některých částech je potřeba buď robot, nebo víc než dvě ruce. A taky je to faaaaakt hodně lepkavé a lepí se to úúúúúplně všude. :-)


Recept:

Ingredience:
240 ml studené vody (používá se na dvě půlky)
20 g želatiny v prášku
400 g krupicového cukru
240 ml kukuřičného (nebo zlatého) sirupu
1/4 lžičky soli
2 lžičky vanilkového extraktu
Moučkový cukr na obalení

Postup:
Připravíme si formu 23x33 cm. Vymažeme ji lehce máslem, dno vyložíme pečícím papírem a vysypeme moučkovým cukrem (opravdu svědomitě). 

Do mísy robota (nebo mísy, ve které budeme šlehat ručním šlehačem) nalejeme 120 ml vody a nasypeme želatinu. Necháme nabobtnat přibližně 15 minut. 

V mezičase si připravíme sirup z cukru, kukuřičného nebo zlatého sirupu, 120 ml vody a soli. Vše dáme do velkého hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme vařit 2 minuty (tím se nám očistí stěny hrnce od cukru). Odklopíme a vaříme dál bez míchání, dokud teplota sirupu nedosáhne 118°C. Sundáme z ohně.

Zapneme robota na pomalou rychlost a opatrně pomalu přiléváme k želatině horký sirup. Pozor, sirup je opravdu horký. Pokud nemáme robota, musí nám s touhle fází někdo pomoct. Postupně přidáváme rychlost mixeru a šleháme cca 10 minut. Šleháním směs vychladne, zbělá a je velmi lepkavá. Že je dostatečně našlehané, poznáme podle jakoby plácavého zvuku, který směs při šlehání vydává. Přidáme vanilkový extrakt a ještě promícháme. 

Ušlehaný krém přendáme do připravené formy. Směs je opravdu hodně lepkavá a lepí se úplně všude. Snažte se co nejvíce směsi dostat do formy a nějak jí uhladit :-). Trochu pomáhá, když si ruce nebo stěrku lehce navlhčíte. Na závěr posypeme moučkovým cukrem. Necháme tuhnout cca 12 hodin (ideálně přes noc).

Marsmallow vyndáme z formy a sundáme z něj pečící papír. Nakrájím na kousky dle libosti (nejlíp to teda jde stříhat nůžkama, případně můžete použít vykrajovátka v různých tvarech) a lepkavé strany obalíme v moučkovém cukru. Po obalení ještě jednotlivé kousky poházíme v sítku, tak aby přebytečný cukr opadal (sladké je to i bez toho až až).


A ještě rada ohledně čistění mísy a hrnce, není to strašné, jak se může zdát. :-) Mísu s nalepenými zbytky marsmallows stačí napustit horkou kohoutkovou vodou a nechat rozpustit. V hrnci po sirupu dejte vařit vodu, varem se sirup rozpustí.

středa 13. února 2013

Čokoládový (skoro) fudge

Před časem jsem na dovolený v Cornwallu poprvé ochutnala fudge a zamilovala se do něj. Klasicky je to hodně podobné karamelkám, jen to není tak žužlavé, konzistencí je to víc podobné nugátu. V Corwallu byl na každém rohu specializovaný obchůdek s fudgem a každý měl svoje speciální příchuti. Myslím, že jsem tam nenarazila na žádnou, která by mi nechutnala. :-)

Cokoladovy fudge

Bohužel tak dobrý jako tam, jsem už pak nejedla. U nás na něj člověk moc nenarazí, a když už narazí (třeba u Marks & Spencera), tak to není domácí a není to ono. Sama jsem se nějak neodhodlala pustit se do přípravy. Vždycky mi přišla složitá a příliš náročná na přesný postup. Teď jsem narazila na tenhle ultrajednoduchý recept a prostě ho musela vyzkoušet.

No, výsledek sice není klasický fudge, jak si ho pamatuju z Cornwallu, ale když má člověk rád čokoládu, tak mu tohle bude určitě chutnat. Mě to teda rozhodně chutnalo.

Před rokem jsem pekla - Čokoládové financiers (bezlepkové)

Recept:

Ingredience:
200 g ořechů (směs podle chuti, případně může být nahrazeno např. brusinkama, rozinkama, kandovaným ovocem, apod.)
400 ml slazeného kondenzovaného mléka (je to cca 1,5 plechovky)
400 g hořké nebo mléčné čokolády
30 g másla
2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:
Vyložíme si alobalem formu o velikosti 23x23 cm.

Čokoládu nakrájíme na malé kousíčky. Spolu s máslem a kondenzovaným mlékem ji velmi pomalu a při častém míchání ve vodní lázni rozpouštíme. Voda v hrnci by nám měla jen lehounce bublat. Rychlé rozpuštění by způsobilo hrudky.

Sundáme z ohně a vmícháme vanilkový extrakt a ořechy (nakrájené na menší kousky). Nalejeme do připravené formy, uhladíme povrch a necháme několik hodin tuhnout (při pokojové teplotě). Nechala jsem tuhnout přes noc.

Fudge je velmi sytý a sladký, takže se krájí na malé kousky. Abychom docílili ostrých řezů, namočíme nůž do horké vody a necháme chvíli ohřát, otřeme utěrkou a řežeme. Po každém řezu opět namočíme na pár sekund do vody, otřeme od vody a zbytků čokolády.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...