sobota 23. března 2013

Brownies se slaným karamelem

S hrůzou zjišťuju, že z března zbývá už jen týden a já sem nedala ještě ani jeden příspěvek. To jsem teda ostuda. No, v zásobě mám teď několik receptů, které bych sem měla doplnit. Začnu třeba vzpomínkou na brownies se slaným karamelem, ty jsem pekla už na konci února.

brownies se slanym karamelem

Brownies je jedna z mých nejoblíbenějších sladkostí, zvlášť pokud jsou lehce mazlavé s krustou nahoře. Navíc doplněné o (slaný) karamel... Hmmm, co k tomu dodat.... Snad jen mňam. :-)


Před rokem jsem pekla - Scones se smetanou a domácím meruňkovým džemem

Recept:
Recept je z mého oblíbeného blogu smittenkitchen.com

Ingredience:

Na karamel:
120 g krupicového cukru
60 g másla
špetka soli
3 lžíce smetany

Na těsto:
85 g hořké čokolády
115 g másla
200 g krupicového cukru
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
85 g hladké mouky

Postup:

Karamel:
Připravíme si talíř pokrytý pečícím papírem. Pro jistotu pečící papír ještě lehce potřeme máslem.

V hrnci rozpustíme cukr (na plotně s teplotou nastavenou na střední oheň to zabere cca 5 minut), pokud je potřeba, mícháme. Cukr necháme zhnědnout. Sundáme z ohně a přimícháme máslo a snažíme se ho spojit s rozpuštěným cukrem (nemusí se spojit úplně, ale to nevadí). Následně přidáme smetanu a sůl. Vrátíme na plotnu a vaříme ještě několik minut, karamel by měl ještě o stupeň ztmavnout. Vylejeme na připravený talíř a dáme do mrazáku ztuhnout. Trvá to 20 - 30 minut. Mezitím si připravíme těsto.

Těsto na Brownies:
Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme formu o velikosti 22x22 cm (nebo podobnou), vyložíme ji pečícím papírem tak, aby na papír přečuhoval na stranách.

Rozpustíme si čokoládu a máslo (ve vodní lázni - v hrnci přivedeme vodu k varu a necháme ji jen lehce probublávat, na hrnec dáme žáruvzdornou misku a v ní rozpustíme čokoládu a máslo). Přidáme cukr. Po jednom vmícháme vejce (při přidávání vajec mícháme, jinak se nám vajíčka uvaří a budou z toho míchaný vajíčka :-) ). Přidáme ještě vanilku a sůl. Na závěr lehce vmícháme mouku.

Spojení karamelu a brownies: 
V okamžiku, kdy karamel v mrazáku ztuhnul, ho nakrájíme na malé kostičky (tak 1,5 cm). Většinu zamícháme do těsta, pár kostiček si necháme nahoru.
Přendáme do připravené formy, posypeme zbytkem karamelu a dáme péct na 30 minut (vyzkoušíme párátkem)

Necháme vychladnout a krájíme na malé kousky. Před krájením většinou brownies ještě dávám do lednice ztuhnout, lépe se pak krájí a hrany jsou ostřejší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...