pondělí 24. září 2012

Jablečné muffiny s drobenkou

Další podzimní muffiny, tentokrát s jabkama. Co o nich říct. Jsou úžasně vláčný. Kombinace jablka a skořice je už klasika a nikdy nezklame. A muscovado cukr jim navíc dodává lehounce (opravdu jen lehounce) karamelovou chuť. A nejdůležitější důkaz, že jsou výborný - zmizely v rekordním čase. :-) 

Jablecne muffiny s drobenkou

Recept je původně z blogu Dine and Dish. Recept je počítán na 18 muffinů, pokud chcete jen standardních 12, pak množství snižte na 2/3. Nicméně bych se vůbec nebála, že by nějaké zbyly. Já dělám muffiny vždycky z dvojité dávky (jedna dávka je pro rodinu a kolegy nějak málo ;-)) a i těch 34 muffinů zmizelo závratnou rychlostí.

Recept:
Na 18 muffinů

Ingredience:

Na drobenku:
90 g tmavého cukru muscovado
40 g hladké mouky
60 g másla
1 lžička skořice

Na těsto:
270 g tmavého cukru muscovado
160 ml oleje
1 vejce
1,5 lžičky vanilkového extraktu
300 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 lžička skořice
240 ml podmáslí

2 větší tvrdá jablka


Postup:
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Troubu předehřejeme na 180°C.

Drobenka:
V misce smícháme všechny ingredience na drobenku. V původním receptu máslo rozpouští a drobenku připravují s ním. Vyzkoušela jsem a pomocí dvou vidliček to celkem fungovalo, nicméně příště vyzkouším běžný postup přípravy drobenky s tuhým máslem a žmouláním mezi prsty. Nejsem si jistá, jaký bude výsledek s muscovado cukrem. Pokud to někdo vyzkoušíte, dejte mi vědět.

Těsto: 
Jablka si oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na malé kostičky. Většinou dělám dvě velikosti - úplně malinký, který během pečení úplně změknou a trochu rozmělní, a velký, který naopak zůstanou tvrdší. Přijde mi, že se tak lépe ochutí těsto a při tom v muffinech zůstanou i kousky.
  
V misce smícháme cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt. Muscovado cukr bývá hodně hrudkovatý, na začátku si ho co nejvíce „odhrudkujeme“ :-), pokud tam nějaké malé kousky zůstanou, nevadí, při pečení se ztratí. Vše smícháme a třeme, dokud nezískáme hladkou konzistenci.
V druhé misce smícháme mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Do suché směsi střídavě přidáváme mokrou směs a podmáslí, vždy zamícháme. Nakonec přidáme jablka a lehce zamícháme.

Těsto rozdělíme do připravené formy. Rovnoměrně rozdělíme drobenku. Dáme péct na cca 20 - 25 minut a vyzkoušíme párátkem. Necháme ještě přibližně 10 minut stát ve formě a poté přemístíme na roště, necháme úplně vychladnout. 



1 komentář:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...