neděle 26. srpna 2012

Vdolky s hruškovými povidly

Pokračuju v českém pečení. Tentokrát v podobě kynutých vdolků naplněných hruškovými povidly. 

Vdolky s hruškovými povidly


Vdolky jsou podle kuchařky Iveta a české sladkosti. Původně měly mít uvnitř jablka podle původního receptu, ale náplň se mi vůbec nepovedla, takže jako alternativu jsem zvolila domácí hrušková povidla. No co, i hruškový povidla jsou ve vdolcích dobrý. :-)

Vdolky s hruškovými povidly

Recept:
Ingredience:
200 g hladké mouky
2 žloutky
60 g másla
20 g droždí
200 ml mléka
špetka soli
60 g moučkového cukru
3 lžíce tuzemáku

hrušková povidla

vejce na potření
skořicový cukr

Postup:
Připravíme si kvásek. Do hrníčku nadrobíme droždí, přisypeme lžíci cukru, lžíci mouky a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít na teplém místě přibližně 10 minut.

Do mísy nasypeme mouku, cukr a sůl, přidáme žloutky, rozpuštěné a zchladlé máslo, zbytek mléka, tuzemák a kvásek. Uhněteme vláčné a nelepivé těsto. Přikryjeme a necháme kynout na dvojnásobek, cca 2 hodiny (v půlce těsto jemně zmáčkneme dolů a necháme znovu vykynout).

Předehřejeme si troubu na 170°C. Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Z těsta si lžící ukrajujeme stejné díly, v ruce z něj uděláme placičku a do ní lžičkou vložíme povidla. Dobře zabalíme a spojem dolu dáme na plech. Necháme ještě 15 minut kynout na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme skořicovým cukrem. Dáme péct na 45 - 50 minut nebo dozlatova.

Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

1 komentář:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...