neděle 11. března 2012

Nanaimo bars

Poslední týden jsem si užívala dovolenou na horách (a nejradši bych se vrátila zpět). Hned po návratu jsem během jednoho dne musela připravit dort pro tátu k svátku a pondělní snídani, takže trochu honička. Pro snídani jsem zvolila nepečené Nanaimo bars a o pauzách, kdy se chladily jednotlivé vrstvy, připravovala tátův dort.

nanaimo bars

Nanaimo bars se jmenují podle kanadského města Nanaimo, odkud pocházejí. Skládají se ze tří vrstev, které se postupně dávají na sebe. Na přípravu jsou jednoduché, ale je potřeba si vyhradit dost času na chlazení.

Původní recept je z joyofbaking.com, malinko jsem upravovala poměry ingrediencí. Místo čokoládové polevy jsem použila ganache, který mi zbyl z dortu. Doporučuju ale použít původní čokoládu, proto ji uvádím i níž v receptu.

Ingredience:

Základní vrstva:
115 gramů másla
50 gramů krupicového cukru
30 gramů kakaa
1 větší vejce
1 lžička vanilkového extraktu
200 gramů BeBe sušenek
65 gramů kokosu
50 gramů vlašských ořechů

Prostřední vrstva:
55 gramů másla
2 lžíce mléka (či smetany)
20 gramů prášku na vanilkový pudink
1/2 lžičky vanilkového extraktu
180 gramů moučkového cukru

Čokoládová poleva:
120 gramů hořké čokolády
15 gramů másla


Postup:
Vymažeme pekáček o velikosti 23 x 23 cm.

Základní vrstva:
Rozpustíme máslo a sundáme z plotny. Vmícháme do něj cukr a kakao. Postupně za stálého míchání přidáváme lehce pošlehané vejce. Vrátíme zpět na mírný oheň, stále mícháme, dokud směs nezhoustne (1 - 2 minuty). Sundáme a vmícháme vanilkový extrakt, sušenky, kokos a ořechy. Směs nasypeme do formy a rovnoměrně přitlačíme ke dnu. Dáme do lednice a necháme ztuhnout (přibližně hodinu).

Prostřední vrstva:
Elektrickým mixérem utřeme máslo, přidáme všechny ostatní ingredience a mixujeme, dokud nedostaneme jemný krém. Pokud by bylo potřeba, přidáme ještě lžíci mléka. Rovnoměrně rozprostřeme na základní vrstvu a zase vrátíme do lednice. Necháme ztuhnout cca 30 minut.

Čokoládová vrstva:
Nalámeme čokoládu a společně s máslem dáme do žáruvzdorné nádoby. Ve vodní lázni rozpustíme a rozprostřeme na prostřední vrstvu. Necháme cca 10 minut chladnout a poté nakrájíme (později by se už čokoláda lámala).

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...