pátek 1. července 2011

Banánové muffiny na dva způsoby

Našla jsem si dva recepty na muffiny (oba jsou z joyofbaking.com), oba vypadaly moc chutně. Nějak jsem se nemohla rozhodnout , který z nich upeču a když jsem koukala, jak jsou jednoduchý, pustila jsem se do obou. Těsta jsou si i dost podobná, zásadní rozdíl je v hlavní ingredienci - čokoláda vs. jahody. Dalo by se říct, že jeden je zdravější, je přece s ovocem, a druhý chutnější . :-) Dobře, dobře, tak asi ne, ta trocha jahod nevyváží všechny ostatní ingredience a jahody jsou stejně chutné jako čokoláda.


Na banánových moučnících je výborné to, že jsou úžasně vláčné a vydrží takhle dobré dlouho. Přesně tohle platí i pro banánové muffiny. Těsto je vláčné, jemné a pokud je někdo nesní, vydrží prý několik dní. Poslední část nemůžu potvrdit, do druhého dne zmizelo všech 24 muffinků. :-) Některé samozřejmě už vlažné.

Banánové těsto je ideální na spotřebování starších banánů, které nám už doma zhnědly. Sice už nevypadají pěkně, ale je to výborná záminka k upečení něčeho moc dobrého.


Banánové muffiny s bílou čokoládou

Ingredience:
225 gramů hladké mouky
100 gramů krystalového cukru
55 gramů světlý třtinový cukr
1 lžička prášku na pečení
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
65 gramů bílé čokolády (nalámané na malé kousky)
3 velké banány (přibližně 454 gramů), rozmačkané
113 gramů másla, rozpuštěné a zchladlé na pokojovou teplotu
2 velká vejce
1 lžička vanilkové esence

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C a plech na muffiny buď vyložíme kalíšky na muffiny nebo vymažeme máslem.
Do velké misky prosejeme mouku, cukr, prášek na pečení, jedlou sodu, sůl a na kousky nalámanou bílou čokoládu. V druhé misce smícháme rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkovou esenci. Mokrou směs nalijeme do suché a promícháme. Nemícháme dlouho, vše by mělo být promíchané, ale v těstu můžou zůstat kousky.
Těsto rovnoměrně rozdělíme mezi 12 formiček. Pečeme přibližně 20 - 25 minut, párátko z muffinu vytáhneme čisté. Po cca 5 minutách muffiny přesuneme na rošt a necháme vychladnout.

Banánové muffiny s jahodama

Ingredience:
113 gramů másla, rozpuštěné a zchladlé na pokojovou teplotu
2 velká vejce
1 lžička vanilkové esence
2 velké banány, rozmačkané
240 ml čerstvých jahod, nakrájené na menší kousky
295 gramů hladké mouky
160 gramů světlého třinového cukru
1 1/2 lžičky prášku na pečení
1/4 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Plech na 12 muffinů vyložíme papírovými kalíšky nebo vymažeme máslem.
V misce smícháme vejce, vanilkovou esenci a rozmačkaný banán. Přidáme rozpuštěné máslo a vše zamícháme. Do druhé misky prosejeme mouku, cukr, prášek na pečení, jedlou sodu, skořici a sůl. Do suché směsi přidáme nakrájené jahody. Zamícháme tak, aby celé jahody byly pokryté suchou směsí (díky tomu se při pečení jahody nepropadnou na dno).
Mokrou směs vmícháme do suché, lehce promícháme, jen aby vše bylo spojené. Nemícháme příliš dlouho, muffiny by pak byly tvrdé. V těstu můžou zůstat kousky.
Těsto rovnoměrně rozdělíme do 12 formiček a dáme do trouby. Pečeme 20 - 25 minut, párátkem vyzkoušíme, jestli jsou muffiny hotové. Po několika minutách přesuneme upečené muffiny na rošt a necháme vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...